Egyéni nyelvórák vagy Csoportos nyelvtanfolyamok – 3 pro és kontra

Az életben általában mindennek megvan a pro és kontra oldala, ez alól az egyéni nyelvtanórák és csoportos nyelvtanfolyamok sem képeznek kivételt. Ha nyelvtanulásra szántad el magad, az első lépések egyike, hogy eldöntsd, csoportban, vagy egyéni órákon szeretnéd tudásodat gyarapítani. A döntésben természetesen nagy szerepet játszik az egyéni motiváció, mit szeretnél elérni, mi a kitűzött cél előtted, mennyi szabadidővel rendelkezel, mennyire rugalmas az időbeosztásod… és még sorolhatnánk. 

Most egy listában gyűjtöttük össze azokat a tényezőket, melyek az egyéni és csoportos nyelvórák előnyeit és hátrányait képezik.

Egyéni nyelvórák

Előnyei:

 • A rugalmas időbeosztás mindenképpen nagy előnye az egyéni óráknak. Ebben az esetben nem kell több emberhez alkalmazkodni. A nyelvórát oda illeszted be, ahol számodra a legkényelmesebb.
 • Ha van egy kitűzött cél előtted, például egy nyelvvizsga megszerzése, felkészülés egy fontos szakmai interjúra, a tanár csak veled, a te egyéni céljaiddal fog foglalkozni. Az az idő amit ott töltesz az órán, az csak rólad és a te fejlődésedről fog szólni.
 • Bátran megnyilvánulhatsz a tanult idegen nyelven, nem kell feszélyezve érezned magad a csoporttársak miatt. Ha úgy érzed nem mernél megszólalni a többi tanuló előtt, addig amíg nem tökéletes a nyelvtudásod, akkor mindenképp egyéni órára érdemes jelentkezned, hiszen a nyelvet beszélve tanulja az ember, a tanulás során hibákat ejtve.

Hátrányai:

 • Mivel nem kell alkalmazkodni senkihez, így az órát is könnyebb lemondani. Ez lehet kényelmes megoldás egy fárasztó nap után, de a célodat csak hátráltatja, mert nem haladsz a nyelvtanulással.
 • Általában drágább mint egy csoportos óra.
 • Ha korábban gondot okozott megszólalni mások előtt, az egyéni óra először előny, hiszen itt bátran fejlesztheted a nyelvtudásod, de később, csoporttársak hiányában nincs kivel kipróbálnod és gyakorolnod az idegen nyelven megszólalást más emberek előtt.

Csoportos nyelvtanfolyamok

Előnyei:

 • A csoport húzóereje nagy motivációs erő. Az, hogy nem akarsz lemaradni, jobban fog ösztönözni az órákra való felkészülésben. Bizonyíthatsz a csoporttársaknak és máris megvan a sikerélmény.
 • Tanulhatsz a csoporttársak hibáiból. Amikor a tanár kijavítja az egyik tanulótársad, abból az egész csoport profitálhat, tanulhat a hibából. 
 • Kevesebb az esély, hogy kihagyd, lemond az órát, hiszen mások is számítanak rád, illetve ki van fizetve, ha nem mész el, a pénzed is bánja.

Hátrányai:

 • Könnyebb “meglapulni” egy csoportban, mint egy magán órán, hiszen itt rajtad kívül másokra is figyel a tanár. Ez persze lehet olykor jól hangzik, de nem visz közelebb a célodhoz, amiért belekezdtél a nyelvtanulásba.
 • A tanár nem csak veled foglalkozik, az egyéni kitűzött célok itt háttérbe szorulnak és a csoport által kitűzött cél lesz a mérvadó. 
 • Ha nincs jól összeállítva a csoport tudásszintje, egyénileg könnyebben elveszítheted a motivációd. Vagy azért mert túl könnyű számodra az adott óra tananyaga, vagy pont azért, mert te még nem tartasz ott, ahol a többiek és teljesen elveszted a fonalat.

Tippjeink:

Ha német nyelvtanuláson gondolkozol, akár az egyéni órát preferálnád, akár csoportban képzeled el magad, Lupán Ágnes, német online nyelviskolájában, mindkettőre kínál alternatívát. Nézd meg a honlapjukat, ahol érdekes nyelvkönyvekkel is találkozhatsz.